14: vila i frid

Staden i Glas är en fungerande dystopi, om man frågar vissa. Andra skulle beskriva staden som en destruktiv utopi. Vi här i staden bryr oss inte vad andra tycker, staden fungerar.
Vi har mycket som är lagligt, skyltar med ”rökfritt” eller ”rök fritt” är båda två lika välkomna. Om man inte vill vara i närheten av rök så går man helt sonika till ett annat ställe. Vi anammar nya innovativa idéer som till exempel att fråga kon om vad dens högsta önskan i livet är. Ni skulle bli förvånade över hur många som faktiskt svarar ”Färs!”.
Vi har förbjudit mycket av det som skapar klyftor och sådant som kan skapa ogillande. Ta till exempel det som de utanför staden kallar för musik.

Om en grupp individer sitter i ett och samma rum så kan musik på ett sätt vara något som de har gemensamt eller skiljer dem åt. Ju större grupp, desto fler grupperingar. Vi kanske har tagit fel väg genom hela träsket, men för att alla ska gå genom samma gyttja så bestämdes det tidigt att: Om man är fler än tre personer i samma rum så får man endast spela musik om alla i rummet är överrens om att det är en bra låt.
Försök har visat att med fler än tre så faller ofta en eller fler i en grupptryckssituation.

Av smidighetsprincip använder vi Spotify som en källa för musik. Men det verkar som att den trenden kommer att dö ut. Vi är inte emot ändringarna, det vi är emot är det lilla man får tillbaka om man som betalande kund använder sig av tjänsten.
Visst, just nu får man inte så mycket, men om ett par dagar får man mer. Man får till exempel lyssna på samma låt fler än 5 gånger. Och man får lyssna på mer än 10 timmar om månaden.
Betalar du inte så spelar det ingen roll om du köpt skivan sen tidigare. Och var finns möjligheterna att importera in FLAC? Det är mest därför vi purister i staden inte betalar för spotify. Det finns andra gratisalternativ vi kan använda för lossless.

Vad man än gör och, i princip, vad du än köper så kostar det att lyssna på musik, vare sig det är för tiden du spenderar för att ha ett reklamavbrott, eller för den tinnitus du fick av den. Ändå räcker det inte för skivbolagen (för ärligt talat, det är framför deras piska som spotify viftar med ändan).
Vad som gör Spotify till det det snart en gång var är att det är ett så otroligt smidigt verktyg till att dela med sig av musik. Att hitta ny spännande musik, att hitta gammal musik som man inte visste om fanns. Det kommer dö ut, vilket betyder att i slutändan så kommer bolagen tjäna mindre.
Men artisterna då?  Det är klart att artisterna får en del. Om vi liknar 99kr det med en rulle toallettpapper så är det du ger artisten en halva av ett blad. Det här är gamla siffror och kan ha ändrats

Vi här i staden tvivlar på att det har.

Detta inlägg publicerades i nyheter och märktes , , . Bokmärk permalänken.

Lämna en kommentar